Formulär till deklaration av USA bolag att känna till

Glöm inte att deklarera

Att äga ett företag kommer med sitt ansvar, i princip oavsett var i världen du väljer att registrera ditt företag. 

När du som non-resident väljer att starta t ex. ditt Wyoming LLC så kommer du att behöva fylla i formulär 5472 och 1120. Det amerikanska skatteverket IRS kräver sedan 2017 att alla företag med minst 25% eller single member ägda LLC företag, ska fylla i ovanstående formulär vid ”Reportable transactions”. Slutdatum är 15:e april varje år.

Det är väldigt enkla formulär där du i princip endast behöver ange plus och minus för bolaget. Det finns även mycket information att hitta på nätet om hur du fyller i formuläret.

Ordet ”Reportable transactions” tolkar IRS väldigt brett men förenklat kan man säga att alla företag som man ”har rört”, ska skicka in ovanstående dokument. Har du ett helt passivt LLC så är det något annat.

För att tvinga så många som möjligt så har IRS meddelat att en böter på $10,000 till $25,000 per år och per formulär kommer att utfärdas. Det är därför väldigt viktigt att du skickar in dessa!

För LLC som agerar som holdingbolag behöver normalt lämna in formulär 941 varje tredje (3:e) månad till IRS.

Hur skickar du in formulären?
Som det är idag så måste de skickas per post eller via fax (Ja, det går fortfarande att faxa till IRS)

Om du har anlitat en bokföringsbyrå så tar de hand om detta efter kontakt med dig. Vill du annars lära dig mer så kan vi rekommendera OnlineTaxMan.com som hjälper bland annat non-residents som äger företag i USA.

För redovisning av formulär 5472 eller om du har inkomst från USA så redovisas formulär 1040NR till IRS, så kan du ta hjälp av Bookmate som specialiserar sig på non-residents som äger LLC-bolag.

Varukorg
sv_SESwedish